În contextului adoptării Pachetului de Mobilitate 1, Consiliul Federal Elvețian dorește să adapteze o serie de legi elvețiene privind transportul rutier transfrontalier de marfă și de pasageri la noile norme UE. Astfel, autoritatea elveţiană dorește să asigure o concurență loială între companiile din transportul rutier transfrontalier și să consolideze cooperarea cu statele UE.

Printre altele, autoutilitarele cu MTMA de peste 2,5 t urmează să fie licenţiate pentru transportul comercial transfrontalier de mărfuri. Anterior, companiile aveau nevoie de licență doar dacă foloseau vehicule de peste 3,5 t. Transporturile necomerciale de scule și materiale de către meseriaşi sunt exceptate.

Ajustări legislative vor fi aduse şi pentru a împiedica firmele străine de transport să-şi deschidă firme-paravan într-o țară pentru a eluda interdicția de cabotaj sau pentru a beneficia de standarde sociale mai scăzute pentru șoferi.

Consiliul Federal propune, de asemenea, un amendament la legea elvețiană a detașării. Noul regulament are scopul de a crea o bază pentru schimbul de informații și acordarea de asistență administrativă de către autoritățile elvețiene. Prin urmare, asistența administrativă ar trebui acordată dacă autoritățile unui stat UE doresc să verifice dacă o companie cu sediul în Elveția respectă salariul minim în acest stat. La detașarea unui angajat din Elveția într-o țară UE, trebuie respectate condițiile de salarizare din țara gazdă.

Consultarea publică a acestor propuneri de modificare a legii durează până pe 31 mai 2022. Aceasta este o fază importantă a procesului legislativ din Elveția, în cadrul căreia sunt consultate grupuri importante de interese. Scopul este, pe de o parte, de a obține cunoștințe de specialitate, iar pe de alta de a evalua mai bine șansele de succes ale unei legi în procesul ulterior.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare