Consumatorii bulgari au descoperit că fructele și legumele devin din ce în ce mai scumpe în fiecare sezon, chiar și în ciuda plângerilor frecvente ale producătorilor locali cu privire la importurile nereglementate și mai ieftine subvenționate de stat.

Prețurile ridicate la energie electrică și gaze din vara trecută au afectat puternic producția de seră. Mai mult, unii producători au renunțat chiar la recoltă, considerând că nu le pot produce la prețul de vânzare, având în vedere facturile la gaz și electricitate.

De exemplu, în prezent, castraveții bulgari costă între 4,80 BGN (circa 12 RON) – 5,20 BGN (13 RON) în vânzările en-gros, iar prețul va crește și mai mult nu numai din cauza gazului și a electricității mai scumpe, ci și a cerințelor pentru asigurări mai mari ale producătorilor agricoli.

În decurs de un an, rata medie de creștere a fost de 17,1% din principalul coș de consum pentru fructe și legume de bază. Creșterea prețului la roșii este de peste 30%, în cazul castraveților de 40-43%, circa 35% în cazul uleiului, de 20% în cazul zahărului şi 15% în cazul cărnii de pui. Scumpirea fructelor este de aproximativ 30% față de ianuarie anul trecut.

De asemenea, preţurile principalelor produse alimentare au crescut cu 14%, dar şi mai mult decât atât: făina +31%, brânza galbenă +26%, brânza +25%. „Odată cu apariția produselor agricole din producția poloneză în această vară, prețurile sunt de așteptat să rămână la același nivel, dar este puțin probabil să scadă”, prezice Vladimir Ivanov, președintele Comisiei de stat pentru bursele și piețele de mărfuri din Bulgaria.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare