Un număr tot mai mare de IMM-uri daneze își extind în prezent stocurile și își mută subcontractanții mai aproape de producție și de piață. Acest lucru este demonstrat de un nou studiu Sydbank privind consecințele haosului de aprovizionare din ultimii ani.

Sydbank a cerut agenției de cercetare Voxmeter să întrebe 400 de companii daneze mici și mijlocii cu până la 250 de angajați despre modul în care au fost afectate de haosul generat de coronavirus și criza aprovizionării. Iar cercetările concluzionează că 58% dintre IMM-urile daneze au fost afectate negativ de perturbările majore care au avut loc în lanțurile globale de aprovizionare în ultimii doi ani.

În același timp, studiul arată că în special construcțiile și industria sunt cele care au resimțit problemele de aprovizionare. Impactul negativ a dus la schimbări atât pe partea stocurilor, cât și pe partea producției pentru companiile chestionate. Potrivit sondajului Voxmeter, până la 46% dintre companiile lider doresc să aibă mai multe bunuri în stoc decât au avut înainte. „Este o schimbare marcantă de la anii anteriori coronacrizei, în care atât companiile mici, cât și cele mari, s-au concentrat foarte mult pe optimizarea fluxului de mărfuri, astfel încât nu au fost blocaţi mai mulți bani în inventar decât necesarul”, spune Morten Laugesen, economist la Sydbank.

În același timp, 37% dintre companii își doresc ca furnizorii lor să fie localizați mai aproape de piața de producție sau de vânzare. „E o schimbare semnificativă față de trecut, când prețurile scăzute le-au făcut pe multe companii să se uite către țări îndepărtate, cum ar fi China, când au fost nevoite să cumpere bunuri și componente”, spune Morten Laugesen.

Cu toate acestea, analistul nu estimează că toată producția se va muta înapoi în Europa în următorii ani. Pentru multe companii, va continua să fie avantajos din punct de vedere economic să cumpere bunuri și componente din Asia sau din alte țări îndepărtate. „Dar, de asemenea, nu există nicio îndoială că securitatea aprovizionării le va face pe unele companii să prefere subcontractanții europeni, chiar dacă asta poate implica costuri ceva mai mari.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut