Luni, 28 martie, Inspectoratul General al Transportului Rutier din Polonia (GITD) a raportat pentru prima dată aplicarea unei sancțiuni pentru neintroducerea simbolului „țării de început” în tahograf, după trecerea frontierei. Această obligație complet nouă, introdusă abia în februarie în țările UE, este încă destul de frecvent ignorată, deoarece controalele au fost până acum extrem de rare.

Întreaga situație confirmă faptul că transportatorii ruși și belarusi sunt acum sub supraveghere specială în Polonia, remarcă 40ton.net. Simbolul niciunei ţări de intrare nu a fost găsit în tahograful unui camion rusesc oprit pe centura oraşului Olsztyn, pe DN16, care transporta marfă din Belarus în Belgia. Mai mult, inspecția nu a fost efectuată de o patrulă standard din inspectoratul regional, ci a fost făcută de o mașină de poliție aparținând GITD, care de obicei controlează în sistemul e-TOLL, adică taxele electronice.

Agenţii au verificat cu atenție Actros-ul cu numere ruseşti de înmatriculare, inclusiv starea tehnică, timpii de lucru și capacitatea rezervoarelor de combustibil. S-a constatat lipsa introducerii simbolului „țării de start”, scurtarea odihnei echipajului cu 75 de minute și depășirea capacităţii rezervoarelor. În loc de cei 1.500 de litri permişi, camionul cu semiremorca frigorifică avea o capacitate de 1.666 de litri.

Lipsa introducerii simbolului țării de început şi de sfârşit a lucrului în tahograf nu este o infracțiune costisitoare în Polonia – amenda este de doar 100 PLN (circa 21 de euro). Pe de altă parte, rezervoarele prea mari reprezintă o abatere gravă în domeniul ADR, cu amendă aferentă de câteva mii de zloţi (sute de euro). GITD nu a furnizat sumele exacte, ci a explicat doar că firma a plătit un depozit pentru amendă, iar șoferii au plătit amenzile în numerar.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare