Din cauza epuizării cotelor, transportatorii lituanieni nu au putut angaja peste 4.520 de șoferi din țări terțe (inclusiv, dar fără a se limita la Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan etc.), deși vizele pentru acești lucrători au fost eliberate și plătite de către angajator în avans, potrivit serviciului de presă al Asociației Transportatorilor Rutieri din Lituania (Linava).

La sfârşitul lunii august, după epuizarea cotei de 16.000, alocată pentru acest an, Linava a solicitat instituţiilor responsabile din Lituania alocarea unor cote suplimentare pentru şoferii din ţări terţe pentru acest an. „Cota de 16.000 a fost epuizată încă din august, iar peste 700 de cote au fost epuizate într-o singură zi. Asemenea circumstanțe nu puteau fi prevăzute de niciun angajator rezonabil și prudent, deoarece de obicei se folosește un număr mai mic pentru cote. Prin urmare, în situația în care angajatorul suportă costuri semnificative asociate cu intenția de a angaja un lucrător dintr-un stat străin, dar din cauza unor circumstanțe neprevăzute legate de deciziile luate de stat angajatorul pierde posibilitatea de a compensa aceste costuri, se pune problema de creștere sau eliminare a numărului de cote”, spune Zenonas Buivydas, secretar general al asociaţiei lituaniene.

Prin urmare, Linava solicită autorităților responsabile să majoreze numărul de cote emise cu 4.520 de unități.

Logist Today reamintește că Lituania este una dintre puținele țări în care a fost introdus în urmă cu câțiva ani un sistem de cote pentru șoferii de vehicule de transport internațional de marfă. De atunci, angajatorilor le este din ce în ce mai greu să recruteze șoferi din țări terțe, mii de camioane sunt inactive, iar transportatorii suferă pierderi.

Potrivit lui Zenon Bouividas, sectorul transporturilor se află în prezent într-o situație extrem de critică nu numai din cauza lipsei șoferilor de camion, ci și a închiderii companiilor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare