La începutul lui august 2021, asociația italiană feroviară privată de marfă FerCargo a denunțat că Mercitalia recrutează conductori de tren instruiți de companii private şi a solicitat intervenția guvernului. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, deoarece FerCargo a depus o plângere similară şi în martie 2017. La baza litigiului se află lipsa de personal în contextul unei creșteri a traficului, lipsă estimată la aproximativ 3.000 de persoane, la care se adaugă costurile și timpii mari pentru instruirea lor, arată Trasporto Europa.

Problema afectează în principal companiile grupului Ferrovie dello Stato, cu personal relativ în vârstă, cu vârsta medie de 58 de ani, în timp ce companiile private înființate recent au conductori mai tineri, cu o vârstă medie de 35 de ani, atrași de un tratament contractual mai bun.

Acest transfer împinge companiile private – care au plătit pentru formarea acestor lucrători – să ceară guvernului să intervină, însă acesta nu poate împiedica un lucrător să-şi schimbe angajatorul. Această dispută se redeschide periodic, incluzând aici și sindicatele. Acum s-a implicat Fit Cisl, care a răspuns la plângerea FerCargo într-o notă publicată pe 3 august 2021, subliniind că nu împărtășește criticile asociației patronale cu privire la libera mobilitate a lucrătorilor. „În același mod în care, pe piața liberă, companiile sunt capabile să ofere condiții economice mai avantajoase și să câștige clienți noi, şi lucrătorii caută condiții mai bune pentru ei înșiși. Concurența pe o piață liberă trebuie să se bazeze pe calitatea serviciului și nu numai pe condițiile mai puțin avantajoase de angajare a lucrătorilor.”

Fit Cisl amintește că a invitat FerCargo în repetate rânduri să „stea la masa Acordului colectiv național de muncă pentru mobilitate, astfel încât, prin aplicarea acelorași condiții economice și de muncă, lucrătorii lor să fie mai puțin atrași de alte locuri de muncă promoţionale”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare