Lista surselor de combustibil durabil aprobate de UE ar trebui extinsă pentru a îndeplini obiectivele mai înalte pentru biocombustibilii din a doua generație în temeiul directivei actualizate privind energia regenerabilă.

Obiectivul UE este de a dubla cota de energie solară, eoliană și din alte surse regenerabile până la sfârșitul deceniului, pentru a ajunge la 38-40% din mixul total de energie al Europei. În plus, presupune şi o creștere a țintei regenerabile pentru transport, de la 14% la 26% și o creștere a sub-țintei pentru biocombustibili avansați, de la 3,5% la 5,5%.

Grupurile ecologiste și-au exprimat îndoielile cu privire la îndeplinirea țintei, deoarece biocombustibilii avansați sunt obținuți din deșeuri agricole sau reziduuri din industria forestieră, care au o aprovizionare limitată. Dar industria respinge aceste îndoieli, spunând că o listă extinsă de materii prime aprobate va permite producătorilor să îndeplinească obiectivele mai înalte ale UE utilizând o gamă mai largă de surse regenerabile de energie.

„Suntem încrezători că obiectivele mai ridicate vor fi îndeplinite, însă e extrem de important să vedem cum Comisia extinde lista materiilor prime pentru biocombustibili avansați, printr-un act delegat”, a declarat Marko Janhunen de la UPM Biocombustibili, companie finlandeză care produce combustibili alternativi pe bază de lemn. UPM Biofuels face parte din Advanced Biofuels Coalition LSB, un organism industrial care cuprinde 11 companii, care urmează să beneficieze de reformă.

Prima fabrică de etanol celulozic din Europa va fi finalizată de Clariant în sud-vestul României

Grupul spune că etanolul celulozic avansat produs din ierburi, lemn sau alge, este o soluție neutră din punct de vedere climatic disponibilă ușor pentru decarbonizarea mașinilor sau camioanelor care funcționează în prezent cu motoare cu ardere internă. „Până la sfârșitul anului, prima fabrică de producție de etanol celulozic la scară comercială din Europa va fi finalizată de compania elvețiană Clariant în sud-vestul României”, a declarat grupul într-un comunicat. Fabrica va produce biocombustibili avansați din reziduuri agricole, cum ar fi paie de cereale, ştiuleţi de porumb, paie de orez sau baghete de trestie de zahăr. Și alte proiecte de etanol celulozic sunt, de asemenea, în desfășurare în Slovacia, Polonia și Bulgaria, folosind tehnologia Clariant.

Materiile prime autorizate pentru biocombustibili sunt prezentate în anexa IX la directiva privind energiile regenerabile, care este revizuită în Fit for 55 ca parte a unui pachet mai larg de legi UE privind clima. Pachetul își propune să reducă emisiile de CO2 ale UE cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, ca un pas intermediar către neutralitatea carbonului până în 2050.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut