Blocajele logistice și problemele de aprovizionare declanşate de pandemie au dat impuls ideii de nearshoring și diversificare. Companiile se gândesc acum la posibilitatea de a muta producția și aprovizionarea din China. Un sondaj publicat în iunie de Camera de Comerț a UE din China a relevat că aproape un sfert dintre companiile europene din China iau în considerare să părăsească țara din cauza riscului de blocare Covid. Companiile americane împărtășesc și ele această atitudine.

Capacitatea totală de TEU livrate din China a scăzut drastic la sfârșitul anului 2021 și în primele luni ale lui 2022 din cauza diferitelor provocări, între care şi rulajele goale ale liniilor de containere care doresc să îmbunătățească fiabilitatea programului, fiind afectate de stocul de nave de pe coasta de vest a SUA la sfârșitul lui 2021. Şi problemele legate de returnarea containerelor goale, blocajele pe scară largă cu zero Covid și săptămâna Anului Nou Chinezesc, în care mulți lucrători se întorc în orașele lor natale, au jucat, de asemenea, un rol.

Prima jumătate a anului 2022 a fost marcată de blocaje ale centrelor-cheie de producție și logistică precum Shanghai și Shenzhen, reducând numărul de TEU procesate în China continentală. Acest lucru a dus la întârzierea majorității comenzilor sau la nefinalizarea lor, amenințând operațiunile din aval – unele companii oprind producția câteva săptămâni.

Între timp, situația s-a atenuat și capacitatea totală de TEU a crescut la fel de repede cum a scăzut. Cu toate acestea, criza energetică în curs de desfășurare din China a încetinit producția și va duce la manipularea a mai puține TEU. Deși blocările legate de Covid nu sunt singurul motiv pentru care companiile caută să mute aprovizionarea din țară, este posibil ca o combinație de astfel de adversități să forțeze în cele din urmă companiile să caute soluţia în altă parte.

Conform project44, volumul TEU al Thailandei este în scădere în raport cu transferul capacității TEU din China către vecinii săi din Asia de Sud-Est. De asemenea, porturile vietnameze nu au înregistrat o creștere semnificativă a capacității TEU, ceea ce sugerează că nu există încă o schimbare majoră a producției în Asia de Sud-Est.

Indicele managerului de achiziții (PMI) este un bun indicator al viitorului pe termen scurt al producției. Caixin PMI din China a scăzut în august, faţă de previziunile pieței, iar acest lucru s-a datorat în primul rând crizei energetice, deoarece China suferă de o secetă istorică care a afectat grav capacitatea sa de generare a energiei hidroelectrice. Ca urmare, centrele de producție au suferit întreruperi frecvente de curent, ceea ce a dus la scăderea producției. Industria va fi afectată şi de sărbătoarea Săptămâna de Aur de la începutul lunii octombrie.

În timp ce companiile vor căuta să își diversifice sursele de aprovizionare pe termen scurt pentru a evita probleme precum deficitul de forță de muncă străină și întreruperile producției, există puține dovezi că firmele vor muta linii de producție întregi din China, e de părere LogInfo24. Replicarea infrastructurii de producție a Chinei și a fiabilității procesului de aprovizionare ar implica costuri enorme. În comparație cu mutarea completă a afacerii pe o nouă piață și stabilirea acolo, ratarea obiectivelor de profit și înregistrarea de pierderi pare încă un scenariu acceptabil.

Într-adevăr, o mică parte din companii vor abandona producția chineză, însă firmele ar trebui să ia în considerare ideea de nearshoring cel puțin pentru componentele critice, dar și diversificarea, măsuri care ajută la reducerea amprentei de carbon a unei operațiuni și la creșterea rezilienței.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut