MOL construiește una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde în Százhalombatta, Ungaria, iar investiția de 22 de milioane de euro îi va permite companiei să producă 1.600 t de H2 pe an, folosind electricitate din surse regenerabile, şi reducând astfel emisiile de CO2 cu 25.000 t. MOL va realiza investiția cu Plug Power, un furnizor de top de sisteme ecologice cu H2 la cheie din SUA, notează Infostart.

Instalația va înlocui o parte din procesul de producție pe bază de gaze naturale, utilizat în prezent. Întrucât această tehnologie este responsabilă pentru o șesime din amprenta de carbon a MOL, noua tehnologie susține obiectivele companiei de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon și contribuie la independența energetică a regiunii.

MOL folosește hidrogenul verde produs de centrală, care va deveni operațională în 2023, în propria rețea în timpul producției de combustibil la Rafinăria Dunării. Astfel, hidrogenul este integrat în moleculele combustibililor MOL, făcând tehnologia de producție și produsul final mai ecologice.

Producția de hidrogen verde nu emite deloc gaze cu efect de seră: în Power Plug, apa este descompusă în hidrogen și oxigen folosind electricitate dintr-o sursă regenerabilă. Astfel, nu se formează deloc produse secundare, ceea ce ar avea un efect dăunător asupra mediului. La producerea unei tone de hidrogen, instalația produce și 8-9 tone de oxigen pur și economisește aproape 10.000 t de gaze naturale.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare