Asociația Slovacă a Comerțului este serios îngrijorată de evoluția actuală a prețurilor pieței. În zonele de graniță din nordul Slovaciei, cifra de afaceri a comercianților slovaci a scăzut între 5% şi 30% din cauza turismului de cumpărături din Polonia. Mai mult, polonezii verifică acum şi cantitatea de combustibil transportată la granița polono-slovacă, întrucât un litru de combustibil este cu până la 30-40 de cenți mai ieftin în Polonia faţă de Slovacia.

Varșovia a redus temporar TVA la alimente și combustibil de la începutul acestei luni, ceea ce a dus la o aglomerație în magazinele și benzinăriile poloneze în apropiere de granița de nord a Slovaciei. TVA la combustibili a scăzut de la 23% la 8%, astfel încât proprietarii de mașini slovaci pot economisi până la 30-40 de cenți pe litru pe partea poloneză. Umplerea unui rezervor mediu de benzină de 50 de litri poate aduce economii de până la 18 euro, notează Infostart. Ambasada Slovaciei la Varșovia a avertizat că mașinile care se întorc din Polonia în Slovacia vor fi verificate de poliția rutieră astfel încât, pe lângă rezervorul plin, să nu transporte peste graniță mai mult de patru canistre de benzină de 60 de litri.

Dar nu numai la benzinăriile poloneze, ci și în parcările magazinelor alimentare, există o mulțime de mașini cu plăcuțe de înmatriculare slovace. „În ceea ce privește efectele negative asupra sectorului comercial, coronavirusul se dovedește a fi o problemă mai mică decât accelerarea inflației. Potrivit datelor din ianuarie, inflația a atins niveluri fără precedent, iar Slovacia, cu 8,5%, este cu mult peste media zonei euro de 5,1%”, a subliniat președintele Asociației Slovace de Comerț, Nadežda Machútová. Aceasta a subliniat că nu doar prețurile la alimente, energie și combustibili sunt mai favorabile în statele vecine, ci și sprijinul direct pentru gospodării. Potrivit Asociației Comerțului, soluția ar fi un pachet de măsuri ale căror elemente se completează direct. Membrii asociației sunt în mod clar în favoarea reducerii TVA la alimente la 5%, de la 10% pentru alimentele de bază și 20% pentru alte produse în Slovacia. De asemenea, ar dori reducerea TVA la combustibil și în industria de catering. „Regretăm că în loc de intervenție politică activă, observăm această situație nefavorabilă și în loc să luăm măsuri rapide și să căutăm soluții sistemice, comercianții sunt acuzați că abuzează de situație pentru a-şi crește marjele. Membrii noștri resping astfel de declarații”, a mai spus Machútová.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut