De curând a fost anunţată prima hotărâre italiană care recunoaşte necesitatea unor despăgubiri pentru transportatorii penalizaţi de cartelul prețurilor implementat de şase mari producători de camioane din 1997 până în 2011. Acordul fusese deja sancționat în 2016 de Autoritatea Europeană Antitrust cu o amendă de aproape trei miliarde de euro.

La doi ani de la deschiderea procesului, Curtea din Napoli a fost așadar prima din Italia care a cuantificat prejudiciul cauzat de Cartelul de Camioane cumpărătorilor, acordând unei companii reclamante (care a intentat acțiunea) o despăgubire egală cu 15% din prețul plătit pentru achiziţionarea unui camion, după cum a raportat firma de avocatură Scoccini&Associati.

Curtea a concluzionat că decizia din 2016 a Comisiei Europene constituie dovada existenței unui comportament care încalcă dreptul concurenței, respingând apărarea pârâtei care a pus sub semnul întrebării decizia CE deoarece aceasta a fost luată în urma unei proceduri de soluționare. Cu o analiză amănunțită a procedurii de soluționare, judecătorii napoletani au afirmat „caracterul deplin obligatoriu al deciziei din 2016 în hotărârea civilă întrucât nu există încălcare sau limitare a dreptului la apărare al producătorilor care au optat în mod voluntar pentru procedura de soluționare pentru a obține o reducere de penalizare”.

Aceasta este o concluzie împărtășită și de alte instanțe europene , precum cele engleze, care au tratat deja cererile de daune cauzate de cartelul de camioane prin procese similare.

Emiterea acestei sentințe constituie un precedent important. „Această hotărâre constituie o piatră de hotar importantă pentru Poliția Antitrust din Italia.”

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare