Deputații europeni au susținut o propunere prin care se va permite refugiaților ucraineni să-și păstreze permisele naționale de conducere, fără a le mai schimba cu cele comunitare. Măsura se va putea aplica celor care au obținut statutul de protecție temporară într-un stat UE, pe perioada valabilității acestui statut.

Europarlamentarii au convenit să simplifice procedura prin care refugiații ucraineni își pot păstra permisul de conducere în UE, cu 561 de voturi pentru, șase împotrivă și cinci abțineri.

Ucrainenii care au obținut statutul de protecție temporară într-un stat comunitar vor putea folosi în continuare permisul de conducere ucrainean, fără a fi nevoie să-l schimbe cu unul comunitar sau să susțină un nou test de conducere, cât timp beneficiază de acest permis temporar cu statut protejat. În cazul în care permisul este pierdut sau furat, țările UE vor putea elibera noi permise de conducere UE, cu condiția să verifice cu autoritățile ucrainene dacă persoana respectivă deținea un permis de conducere valabil în Ucraina, iar persoana în cauză să prezinte un certificat că este apt fizic și mental să conducă.

În anumite condiții, refugiații ucraineni care au lucrat ca șoferi de camioane și autobuze își vor putea obține certificatele de competență profesională eliberate de Ucraina recunoscute în UE, după un scurt curs de formare și un test. Acest lucru le va permite să lucreze în UE în perioada de protecție temporară și să contribuie la exportul de produse ucrainene.

Proiectul legislativ va trebui acum să fie adoptat oficial de Consiliul UE și noile reguli vor intra în vigoare la cinci zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

În prezent, nu există un cadru armonizat la nivelul UE pentru schimbul de permise de conducere sau de certificate de competență profesională eliberate de țări terțe precum Ucraina. Posibilitatea de a schimba permisele de conducere poate fi stabilită în legislația națională sau în acordurile bilaterale existente între statele membre ale UE și Ucraina. Unele țări impun șoferilor să aibă o traducere oficială a permisului de conducere ucrainean, însoțită de un permis de conducere internațional, și să îl schimbe cu un permis de conducere dintr-o țară din UE după șase luni de reședință.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare