Pentru a conserva resursele şi a face față provocărilor lipsei de lemn, dar şi pentru a utiliza deșeurile de plastic și a reduce emisiile de CO2, start-up-ul german Logistics Arts Production a dezvoltat un proces patentat de fabricare a paleților din materii prime secundare. Compania se află în prezent în discuții cu investitorii şi îşi doreşte să înceapă fabricarea în masă în următorii 1-2 ani.
În 2022, în Germania au fost folosiți 158 de milioane de paleți. Anual, aici sunt prelucraţi 6 milioane de metri cubi de lemn în paleți și ambalaje, ceea ce corespunde unui sfert din resursa tăiată. Apoi, majoritatea paleților de unică folosință ajung în containerul de deșeuri la primul destinatar. Pe lângă paleții din lemn, se produc din ce în ce mai mult și paleți din plastic, metal, hârtie și carton ondulat, toate aceste variante fiind produse cu materii prime de înaltă calitate, care devin din ce în ce mai rare și mai scumpe.
De aceea, iniţiativa start-up-ului german de a fabrica un palet din deșeuri de lemn, de hârtie, sticle PET, materiale compozite din ambalajele pentru băuturi, carton ondulat și materiale de lână neutilizate din măști, este în mod clar extrem de bine primită de industrie.
Împreună cu un specialist în tehnologia de producție, Logistics Arts Production a dezvoltat un proces special pentru producția de paleți de reciclare. Diferite materiale sunt împărțite în fulgi mici și amestecate într-un procent de greutate definit. Materialul de reciclare este supus unui curent de aer cald la 180 – 220°C și unui sistem de filtrare. Astfel, pe de o parte este încălzit materialul, iar pe de alta se distrug bacteriile și virușii care aderă la materialul de reciclare. În acest scop, se organizează cu promptitudine serii de teste cu experți.
În procesul patentat, materialul este aspirat uscat, amestecat cu un agent de legare natural și chimic, suflat în matriță și presat. Paleți în două dimensiuni comune și cu o capacitate de încărcare de până la 500 kg sunt deja fabricați într-o primă unitate de testare. Paletul LAP este înregistrat ca model de utilitate și depus pentru brevetare în UE și SUA.