Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a anunţat că Ungaria a devenit unul dintre liderii revoluției globale a industriei vehiculelor, părere întărită acum şi de anunţul companiei sud-coreene Nice LMS privind planul unei investiții greenfield în ţară. Furnizorul de baterii va genera 60 de locuri de muncă în localitatea maghiară Vác, contribuind astfel în mare măsură la ecosistemul local deja vibrant de producție a celulelor de baterie. Din valoarea totală a proiectului de 5,2 miliarde de forinți (aproape 13 milioane de euro), care se va întinde pe 6.000 m2, guvernul subvenționează 467 de milioane de forinți (1,15 mil.EUR).

La Vác se va construi prima fabrică europeană a companiei Nice Group, care în prezent are astfel de interese doar în Vietnam și China, în afară de Coreea de Sud. Aici vor fi fabricate carcase de baterii din aluminiu.

Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria are a treia cea mai mare capacitate de producție de baterii electrice din lume, iar aceasta va crește de la actuala capacitate de 50 de gigawați pe oră, la 150 de gigawați/h, până în 2025. La exportul de baterii electrice, țara vecină ocupă locul al cincilea în clasamentul mondial.

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului a afirmat că „vântul industriei de mașini electrice bate din est”, solicitând inovațiile tehnologice ale companiilor din regiune. În consecință, jucătorii din industria mașinilor electrice vin în Ungaria mai ales din Asia, ajungând deja să fie prezenţi în peste douăzeci de localități din întreaga țară, potrivit Infostart.

Péter Szijjártó a declarat că majoritatea investițiilor – după cele din 2019 și 2021 – vor veni probabil și în acest an din Coreea de Sud. Anul trecut, cifra de afaceri comercială bilaterală a atins „un vârf fără precedent” de circa 4,8 miliarde de dolari, iar creşterea a fost de 22% în primele patru luni ale acestui an. Companiile sud-coreene formează acum a patra comunitate de investitori ca mărime din Ungaria.

Filiala maghiară a companiei Nice Group, Nice LMS Hungary Kft., și-a început activitatea în Ungaria în 2019 la Gödöllő și a devenit un furnizor cheie de componente pentru baterii pentru Samsung SDI și LG Chemical.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare