În Italia, o decizie a Curții de Casație a precizat clar: la bordul vehiculului care efectuează transport de mărfuri pentru terți în cadrul UE este obligatorie prezenţa unei copii conforme a licenței comunitare eliberată transportatorului, sub sancțiunea cu amendă, scrie Uomini e Trasporti.

Decizia vizează problema aplicării sancțiunii în temeiul art. 46, alin.1, din legea nr.298/1974, pentru nedeţinerea la bord a copiei conforme a licenţei comunitare. Ea a fost anunţată în cadrul unui recurs înaintat împotriva unei sentințe a Tribunalului Alessandria, atacând decizia judecătorului de pace împotriva unei companii străine, acuzată că a efectuat transport de marfă UE fără a deține copia conformă a licenței UE. Societatea contestase raportul de evaluare pentru încălcarea art. 46, pe motiv că şoferul era în posesia unei fotocopii (neconforme).

Însă Curtea de Casaţie, după cum relatează Uomini e Trasporti, nu a susţinut motivaţia transportatorului, confirmând sentinţa pe baza faptului că CE susține caracterul obligatoriu: o simplă fotocopie nu este suficientă, fiind vorba despre nerespectarea unei obligații legale specifice, care presupune deținerea unei licenţe valabile (în original sau copie legalizată) la momentul verificării în timpul deplasării vehiculului.

Deci Tribunalul din Alexandria a avut dreptate referindu-se la Regulamentul CE nr.1072/2009, care reiterează modul în care trebuie să fie licenţa comunitară la bordul vehiculului. Curtea de Casaţie nu contestă în fapt că licenţa comunitară nu a fost eliberată pentru compania respectivă, dar remarcă încălcarea obligației de a purta la bordul vehiculului, pe durata circulației acestuia, fie a originalului, fie a unei copii legalizate. Mai mult, ipoteza sancționării este „pentru transportul efectuat cu nerespectarea condițiilor prevăzute de art. 4/4-5-6 din Reg. CE nr. 1072/2009”, nu „pentru transport efectuat în lipsa autorizației”.

Deci contestația societății străine a fost respinsă definitiv, iar aceasta a fost obligată la plata amenzii și a cheltuielilor de judecată.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare