După scăderile record din ianuarie, tarifele globale de transport maritim au rezistat surprinzător de bine în februarie, stimulate de  exporturile din SUA. Conform celor mai recente date Xeneta Shipping Index (XSI), tarifele medii contractate pe termen lung au scăzut cu doar 1% pe parcursul lunii, ca urmare a colapsului de 13,3% din ianuarie. Xeneta notează că aceasta este cea de-a șasea lună consecutivă de scăderi, indicele pierzând cu 22% din valoare din august 2022 până acum. 

„Având în vedere lipsa cererii, condițiile macroeconomice dificile, ratele spot scăzute și supracapacitatea industriei, observatorii s-ar fi așteptat la continuarea tendinței de scădere abruptă a contractelor pe termen lung”, comentează CEO-ul Xeneta Patrik Berglund. „Cu toate acestea, o performanță puternică pentru indicele de referință al exporturilor din SUA, cu o apreciere de 16,5%, a oprit declinul. În ceea ce priveşte restul căilor comerciale, dezvoltarea rămâne clară. Scăderile s-ar putea să nu fie la fel de dramatice precum cele de luna trecută, dar încă există scăderi considerabile pe principalele coridoare ale lumii. Așadar, rămâne o situație dificilă pentru transportatorii care luptă pentru a securiza încărcăturile.”

Indicele importurilor din SUA a scăzut cu 3,9%, dar este cu 79,86% în creștere față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Două dintre rute au sfidat tendința generală: Coasta de Est a Americii de Sud – Coasta de Est a SUA și partea de sud a Africii – Coasta de Est a SUA, înregistrând prima lor creștere, cu 13%, respectiv 8%, din noiembrie 2022 încoace.

Orientul Îndepărtat a înregistrat, potrivit Hellenic Shipping News, o scădere a ambelor puncte de referință, ratele de import scăzând cu 4,4% (în creștere cu 13% față de 2022), iar exportul cu 4,6%.

În Europa, importul XSI a crescut cu 3,5% pe fondul ratelor puternice de import în Marea Mediterană de pe coastele de est (+86%) și de vest (+49%) ale SUA. Exporturile s-au mișcat în direcția opusă, scăzând cu 2,6% (+65,3% față de februarie 2022).

„Șase luni de scădere a ratelor reprezintă o mare îngrijorare pentru transportatori. Dar nu se poate spune că expeditorii văd brusc prețuri de chilipir. Chiar și cu traiectoria actuală descendentă, XSI global rămâne cu 43% în creștere față de anul trecut. Deci, chiar dacă viitorul este incert pentru transportatori, cel puțin ratele scad dintr-o poziție de reală forță.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare