
România produce în medie peste 3 milioane de tone de deșeuri de construcții anual, adică aproximativ 40% din totalul deșeurilor generate în țara noastră, conform unei analize Masterbuild Property Developer & General Contractor.
De aceea, șantierele de construcții bine organizate și eficiente din punctul de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esențiale pentru actuala etapă de dezvoltare, având în vedere iminenta obligativitate de implementare și raportare a standardelor de sustenabilitate.
În plus, potrivit companiei de construcții și dezvoltare logistică și industrială, deșeurile din construcții, care ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizare sau reciclare, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi, irosind un potențial ridicat de eficientizare a costurilor.
În acest moment, există obligativitatea atingerii unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări. La nivelul UE, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii. „Modul de funcționare și lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcțiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei piețe, generând consecințe de amploare în ceea ce privește impactul asupra mediului. La nivel sistemic, e nevoie de acțiuni de informare pentru ca întreg lanțul furnizorilor și sub-contractorilor din construcții să implementeze standarde de responsabilitate socială și de mediu pe șantierele României. Impunerea unor reguli clare în procesele de lucru, integrarea de materiale și tehnologii prietenoase cu mediul, precum și abordarea șantierelor drept comunități vii, în dezvoltare, care nu trebuie să creeze discomfort – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o țară care vrea să acceseze fonduri PNRR și să intre în următoarea etapă de dezvoltare”, declară Sorin Gheorghe, Project Manager în cadrul Masterbuild.