Riscul ca fabrica daneză de bere Carlsberg – una dintre cele mai expuse companii nordice listate la bursă – să-și aibă operațiunile din Rusia naționalizate a crescut considerabil în ultima perioadă. De aceea, o primă intervenţie a fost făcută de autorități în cadrul unei vizite, relatează ziarul Børsen. CEO-ul Carlsberg, Cees’ t Hart, afirmă într-un interviu că oficialul care a vizitat fabrica i-a oferit companiei trei oportunități diferite.

Opțiunea întâi ar fi continuarea operațiunilor exact așa cum erau înainte de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie – iar atunci autoritățile ruse nu vor interveni.

O a doua alternativă ar fi ca operațiunile întrerupte în prezent să fie transferate în mâinile Rusiei, în timp ce alternativa a treia ar consta în închiderea întregii producții și concedierea tuturor angajaților. „Mesajul este extrem de îngrijorător. Este vorba despre naționalizare, sechestrarea operațiunilor și, în același timp, despre răspunsul companiilor care întrerup sau își închid operațiunile în Rusia”, a declarat Cees’t Hart pentru ziar, citat de food-supply.se.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca, la rândul său, a articulat amenințările într-un articol de dezbatere din ziarul Politiken, în care spune că firmele pot fi naționalizate.

În 2021, Rusia și Ucraina au reprezentat 13% din vânzările Grupului Carlsberg și puțin peste 9% din profitul operațional. Săptămâna trecută, fabrica daneză de bere și-a retras prognoza de profit pentru întreg 2022 din cauza situației unităţii din Rusia. Totodată, s-a anunțat că grupul Carlsberg va înceta să mai vândă berea companiei în Rusia, iar berăriile Baltika vor fi operate de acum înainte ca o afacere separată, cu scopul de a proteja angajații și familiile acestora, dar toate profiturile generate de afacerea din Rusia vor fi donate.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare