Comisia UE se plânge că încă nu a primit confirmarea din partea tuturor statelor membre că noutăţile au fost transpuse în legislația națională. Ca urmare, le amenință cu acțiuni în justiție în cazul în care nu sunt respectate noile reguli aflate în vigoare din 2 februarie. Într-o scrisoare adresată guvernelor, CE afirmă că nu a primit încă nicio informație de la unele state membre cu privire la punerea în aplicare a noutăţilor PM. Pentru ca prevederile să fie efective, ar trebui să fie respectate de toate statele membre, a subliniat Comisia UE în scrisoarea sa.

În esență, este vorba despre regulile de detașare a șoferilor de camion în altă țară din UE.

Pe de altă parte, CE aminteşte că a dezvoltat și pus la dispoziție sisteme electronice pentru a putea implementa în practică noile reguli. Un sistem de control pentru monitorizarea activităților companiilor străine este disponibil pentru autorități, în vreme ce un sistem de raportare e la dispoziţia companiilor de transport pentru a înregistra activitățile șoferilor în alte țări UE. Aceste sisteme nu au fost încă utilizate de toate țările.

Scrisoarea arată clar că nerespectarea noilor reguli reprezintă o încălcare a legislației UE. Dacă este necesar, Comisia este pregătită să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar, se arată în scrisoarea semnată de șeful Direcției Generale Mobilitate și Transport a Comisiei, Henrik Hololei.

IRU salută avertismentul Comisiei UE. Faptul că unele state membre nu au implementat noile reguli și sistemele de raportare nu sunt utilizate duce la incertitudini la nivel juridic, operațional și financiar, scrie IRU într-un comunicat. Acest lucru este contraproductiv atât pentru companii, cât și pentru șoferii de camion.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare