După o încetinire în 2023, piața globală de automatizare a depozitelor va experimenta o oarecare expansiune în 2024 și va înregistra chiar o creștere ridicată în 2025.

Conform studiilor realizate de Interact Analysis, aportul de comenzi de automatizare a depozitelor va începe să crească din nou în 2024, chiar dacă la un ritm scăzut, după un 2023 dificil. Mai mult, din 2025, se aşteaptă o revenire a creşterii de două cifre. „Ca urmare a pandemiei și a ratelor dobânzilor scăzute în 2019/2020, am observat o creștere semnificativă a comenzilor de comerț electronic care a impulsionat construcția de depozite și, prin urmare, a dus la o creștere a cererii de automatizare a depozitelor. Însă acum, când vânzările online au încetinit și ratele dobânzilor au crescut, piața a înregistrat o scădere a construcției de depozite, ceea ce a dus la o încetinire corespunzătoare a investițiilor în automatizarea depozitelor. Aportul de comenzi pentru automatizarea fixă s-a contractat cu aproximativ 8% în 2023, dar se preconizează că aportul de comenzi pentru automatizarea mobilă crește cu 38% pe parcursul anului, oferind un tampon împotriva declinului general al pieței”, se precizează în raport.

Încetinirea este resimțită cel mai mult pe piețele cu expunere ridicată la comerțul electronic, cum ar fi mărfurile generale, alimentele și îmbrăcămintea. Pe de altă parte, ca urmare a trendului de nearshoring, se preconizează că sectorul de producție durabilă va avea cea mai rapidă creștere a pieței de automatizare a depozitelor în 2023, de 6%. „Locațiile greenfield sunt ideale pentru soluții mari și complexe end-to-end, în timp ce locațiile brownfield sunt mai potrivite pentru soluții mai mici care automatizează fluxuri de lucru specifice, cum ar fi roboții mobili. Deoarece ponderea zonelor dezafectate a crescut acum, a crescut și ponderea soluțiilor (comparativ cu soluțiile end-to-end). Prin urmare, furnizorii de sisteme de automatizări vor putea oferi soluții pentru proiecte de automatizare a zonelor industriale industriale și a centrelor de distribuție”, spune Rueben Scriven, manager de cercetare la Interact Analysis. „În general, proiecțiile noastre pentru 2024 sunt mai pesimiste în comparație cu previziunile noastre anterioare. Ne așteptăm ca ratele dobânzilor să rămână ridicate anul viitor, ceea ce va diminua construcția de depozite, deși ne așteptăm la o revenire la creșterea de două cifre a aportului de comenzi în 2025.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut