Prețurile alimentelor au crescut în întreaga lume. Epidemia, întreruperile din lanţurile logistice, reducerea recoltelor, criza energetică, penuria de îngrășăminte – toate acestea au dus la creșterea prețurilor la produsele esențiale. China riscă să accelereze și mai mult prețurile mondiale la alimente, pentru că a cumpărat atât de multă mâncare încât țările rămase ar putea să nu primească suficient.

La sfârșitul toamnei lui 2021, prețurile mondiale la alimente au stabilit un record din ultimii zece ani. Valoarea medie a indicelui FAO al prețurilor la alimente, care urmărește fluctuațiile prețurilor mondiale ale celor mai populare produse, a atins 134,4 puncte în noiembrie. Prețurile cerealelor au crescut cu 23,2% de la an la an, uleiurile vegetale cu 53%, produsele lactate cu 19,1%, carnea cu 17,6%, iar zahărul cu aproximativ 40%.

Țările în curs de dezvoltare reprezintă aproximativ 40% din totalul importurilor. FAO estimează că valoarea totală a importurilor de alimente va crește cu 20% față de anul trecut.

În același timp, țările cu venituri mici și cu alimente rare se așteaptă la o creștere și mai rapidă „din cauza costurilor mai mari, mai degrabă decât a importurilor crescute de alimente”.

FAO a spus: „În timp ce prețurile produselor alimentare de bază, cum ar fi cerealele, uleiurile animale, uleiurile vegetale și semințele oleaginoase au crescut brusc în regiunile în curs de dezvoltare, creșterile de preț în regiunile dezvoltate sunt observate în principal la categoriile de produse cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi fructele și legumele, peștele şi produsele din pește şi băuturile.”

Într-un astfel de context, apetitul exorbitant al Chinei își asumă riscurile, subliniază rbg24.ru. După cum s-a dovedit, țara a cumpărat aproape jumătate din rezervele de hrană ale lumii. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, China stochează 69% din porumbul din lume, 60% din orez, 51% din grâu și mai mult de 30% din boabele de soia. Iar în ultimii zece ani, această pondere a crescut cu aproximativ 20%. În 2020, China a achiziționat produse alimentare în valoare record de 98,1 miliarde de dolari. Importurile au crescut cu 22% în ultimul an și cu 360% în ultimul deceniu.

Şi Qin Yuyong, șeful Administrației Naționale a Rezervelor de Cereale, a confirmat că rezervele alimentare de stat din țară au atins maximul istoric.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare