Participanții pe piața logistică prevăd că prima jumătate a noului an va fi slabă pentru transportatorii polonezi. Acest lucru se datorează în special lipsei acute de șoferi de camioane, dar şi scăderea volumelor, precizează logisticska.rp.pl.

Reprezentantul companiei poloneze Cichoń Transport, Tomasz Bialek, spune că în prima săptămână a lunii ianuarie, din cauza numărului mic de comenzi, doar 35% dintre șoferi au mers în cursă. Apoi, în ciuda faptului că această cifră a crescut la 80% în a doua săptămână, prețurile au manifestat o tendință negativă, scăzând cu 40-50 de eurocenți/kilometru. „Avem şoferi pentru toate vehiculele, angajăm și străini care au sosit recent în Polonia. Autoritățile ucrainene le permit bărbaților care au mai mult de trei copii sau peste 60 de ani să plece la muncă. Am angajat trei ucraineni noi, am ridicat cinci camioane noi și avem șoferi pentru ele. Dar acum nu este suficient de lucru.”

Totuşi, potrivit unui studiu realizat la sfârșitul anului trecut, șoferii rămân în fruntea listei celor mai căutați profesioniști. „Transportul este cea mai rară profesie. Șoferii sunt solicitați, li se oferă tot ce este mai bun și bani corespunzători. Însă mulţi nu caută doar un salariu bun, ci și un loc de muncă stabil care să nu îi oblige, de exemplu, să călătorească. Aici avem o situație destul de interesantă. Dacă cineva caută un venit mai bun, se îndreaptă către logistică și expediere. Dacă cineva vrea să lucreze la nivel local pentru mai puțini bani, lucrează în sectorul public”, spune Anna Sudolska, expert pe piața muncii la Idea HR Group.

Președintele Camerei de Comerț de Nord din Szczecin, Anna Moysiuk, la rândul său, consideră că lista profesiilor deficitare ar trebui să fie un indicator al orientării educaționale pentru școlile și universitățile din Szczecin. „Aceste profesii sunt insuficient acoperite. Lista nu a fost o surpriză pentru noi. Pe piața muncii lipsesc cel mai mult șoferi, agenți de vânzări, profesioniști IT și muncitori specializați în industrie și construcții.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut