În prima jumătate a anului 2022, companiile din Portul Mării Nordului au înregistrat un flux de marfă de 37,5 milioane de tone pe mare, cu 3,5 milioane de tone mai mult decât în aceeași perioadă din 2021 (+10,3%). Debitul de mărfuri prin transportul intern a crescut cu 13%, până la 33 de milioane de tone.

Creșterea debitului de marfă în portul de fuziune flamando-olandez se datorează în principal celui de-al doilea trimestru al anului 2022, care este cel mai puternic trimestru înregistrat vreodată. Drept urmare, Portul Mării Nordului poate înregistra cea mai puternică jumătate a anului de până acum. Debitul de marfă generală s-a recuperat puternic în primele șase luni din 2022, cu o creștere de peste 21%: + 1 milion de tone, la un total de 5,5 milioane de tone, cu mai multe plăci de oțel, fructe, legume și lemn. Asta înseamnă că marfa generală pentru prima jumătate a anului este aproximativ la nivelul de dinainte de coronavirus. Debitul de material rulant  Ro-Ro crește cu aproape 16% și se ridică la 2 milioane de tone. Mărfurile vrac uscat au crescut cu 2,4 milioane de tone (+13,6%), iar cele vrac lichid rămân la același nivel (8,7 milioane de tone). Debitul de containere este în scădere. Transbordarea fructelor și legumelor pe container este în scădere, ceea ce face ca segmentul de containere să scadă cu 13%, până la 1,1 milioane de tone. Fructele și legumele sunt din ce în ce mai mult transbordate ca marfă generală.

Pentru a doua jumătate a anului, Portul Mării Nordului se așteaptă însă la o încetinire, mai ales că Rusia e cel mai important partener comercial. În prima jumătate a anului, volumul „rusesc” din port a crescut cu o cincime, deoarece s-au constituit stocuri suplimentare pentru anumite produse care sunt acum supuse embargoului comercial european. Pe măsură ce embargourile devin mai stricte, este de așteptat ca fluxul de mărfuri cu Rusia să scadă. În ultimele șase luni, comerțul a crescut semnificativ cu Statele Unite (+15%), Finlanda (+31%) și Canada (+40%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare