O lipsă catastrofală de șoferi de vehicule grele a forțat autoritățile germane să semneze un acord care prevede recunoașterea permiselor de conducere și a calificărilor ucrainene. De asemenea, șoferii de camion din Albania, Kosovo și Republica Moldova vor putea obține recunoașterea drepturilor lor în Germania, potrivit portalului german tagesspiegel.de.

Cu ocazia Zilei Logisticii organizată de Asociația Germană de Logistică (BVL), reprezentantul Ministerului Federal al Transporturilor (BMDV), Oliver Luksic, a anunțat un acord de transport care prevede recunoașterea permiselor de conducere și a certificatelor de calificare ucrainene. Potrivit oficialului, scopul acestui acord este ca „oamenii să poată veni la noi și să lucreze aici direct”.

Oliver Luksic a mai spus că au fost semnate acorduri similare cu Albania, Kosovo și Republica Moldova, care vor asigura „puțină integrare” în profesia de șofer și vor crește imigrația muncitorilor calificați. Se observă că deficitul paneuropean de muncitori calificați determină o situație de personal extrem de tensionată în industrie, doar că în Germania e nevoie chiar de 60.000 – 80.000 de șoferi de camion.

Potrivit BGL, șoferii ucraineni, în general, nu primesc permise de muncă de la autoritățile germane. Prin urmare, majoritatea lucrează în companii poloneze și lituaniene (fiecare al treilea șofer de camion este din Ucraina). Pe baza faptului că ponderea combinată a camioanelor poloneze și lituaniene pe piața germană, conform statisticilor de taxare în 2021, a fost de 20,5%, șoferii ucraineni conduceau aproximativ 7% din camioanele folosite în Germania. Ca urmare a situației actuale, Ministerul German al Transporturilor a fost nevoit să facă un astfel de pas, afirmând totodată că recunoașterea calificărilor șoferilor profesioniști din țări terțe este o „problemă uriașă”. „Suntem în contact direct cu Comisia UE pentru a rezolva în continuare această problemă”, spune Oliver Luksic.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare