În Slovacia, poliția folosește videoclipuri atractive și alte materiale care promovează profesia pentru a recruta angajaţi şi a acoperi lipsa de 2.000 de oameni din Poliția slovacă. Anul trecut, aproape 3.600 de persoane au dorit să îmbrace uniforma de poliție, dar aproape două treimi dintre solicitanți (65%) au fost respinși sau și-au retras cererea.

Vorbind pentru Joj TV, Zuzana Eliášová a spus că un sfert din cererile de recrutare sunt retrase chiar de candidaţi după un test psihologic negativ, iar 12% dintre ei pur și simplu nu au abilitățile fizice potrivite pentru a deveni ofițeri de poliție. Există un liceu de poliție în Bazin, Slovacia, unde au fost admise 300 de persoane anul trecut. Lukáš Amtmann, directorul adjunct al institutuţiei de învățământ, a spus că aproximativ 10% dintre elevii admiși au părăsit școala între timp.

În Slovacia există în prezent 20.173 de polițiști, iar salariul lor de pornire este de 850 de euro. În Cehia vecină, unde situația este similară, cu puțini polițiști, această sumă este de 1.072 de euro. Cu toate acestea, potrivit celei mai recente analize a Institutului Value for Money din cadrul Ministerului Slovac de Finanțe, în comparație cu țările vecine, în Slovacia ar fi prea mulți ofițeri de poliție. Potrivit lui Patrik Pružinský, analist al institutului, dacă numărul polițiștilor slovaci s-ar reduce la cel al țărilor vecine, statul ar putea economisi 80 de milioane de euro anual.

MAI din Slovacia vede acest lucru diferit și dorește să găsească o soluție pentru deficitul din rândurile poliției de stat prin extinderea competențelor poliției municipale. Pentru asta, există în lucru un proiect prin care poliția municipală și de stat ar primi un nume uniform. Emblema orașului ar fi îndepărtată de pe uniforme și vehicule, rămânând doar inscripția poliției, completată de stemă sau alt simbol al localităţii. Un alt punct important este că, odată cu adoptarea noii legi, un membru al poliției municipale s-ar putea alerta și în cazul în care se confruntă cu o infracțiune. Viitoarea lege le-ar permite polițiștilor municipali şi să măsoare viteza pe drumuri.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare