În Legea bugetului pe 2023 din Italia, ca și în cele anterioare, a fost prevăzută o măsură care încurajează angajarea tinerilor de până la 36 de ani și a femeilor șomere, dar şi angajarea femeilor în sectoare în care există o rată ridicată a inegalității de gen, inclusiv transport și logistică. Beneficiile acordate angajatorilor variază între 407 şi 600 de euro pe lună.

Legea bugetului din Italia, pe baza unei prevederi deja existente din 2018, scutește companiile de la plata contribuțiilor de la 1 Ianuarie până la 31 decembrie 2023, în cazul în care angajează un tânăr sub 36 de ani care nu a avut niciodată un raport de muncă sau o femeie defavorizată cu contract permanent (sau în care transformă unul temporar în unul permanent).

Scutirea de contribuții este totală, adică ajunge la 100% din plăți, deși pe o perioadă de maximum 18 luni. Există un plafon, doar că până anul trecut acesta ajungea la 6.000 de euro/an, în timp ce din 2023 a fost ridicat la 8.000 de euro/an. Conform Il Sole 24 Ore, economiile pe care le poate obţine un angajator pot fi cuantificate între 407 şi 600 de euro pe lună.

În ceea ce priveşte sectoarele cu o rată ridicată a inegalităţii de gen, un decret cuantifică direct disparitatea la 9,5%. Pragul peste care un sector se caracterizează printr-o rată a inegalității bărbați-femei cu cel puțin 25% mai mare decât valoarea medie este de 11,9%.

În anexa decretului, potrivit Uomini e Trasporti, sunt enumerate sectoarele în detaliu, iar printre acestea apar atât transportul de marfă şi depozitarea, cât şi conducerea autovehiculelor. Prin urmare, stimulentul poate fi utilizat de companiile de logistică şi din transportul rutier de mărfuri, în special pentru a angaja femei ca șofer.

Însă există constrângeri. Angajatorul care intenționează să beneficieze de aceste scutiri de impozit pentru angajarea tinerilor, trebuie să nu fi făcut acest lucru în cele 6 luni premergătoare angajării și în cele 9 ulterioare concedierii individuale pentru motive justificate sau concedierii colective ale lucrătorilor cu aceeași calificare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare