Guvernul britanic a extins programul de subvenții pentru furgonete și camioane electrice cu încă doi ani, până în 2025. Din aprilie, pentru subvenție vor putea aplica și noi clase de greutate.

Potrivit guvernului, finanțarea este menită să sprijine companiile să își transforme flotele la timp și să fie „cu un pas înainte” față de sfârșitul fabricării motorului cu ardere, în 2030. Granturile pentru vanuri și camioane au sprijinit achiziția a peste 26.000 de vehicule electrice în Marea Britanie, de la lansarea schemei în 2012. „Pe măsură ce cererea de vehicule electrice continuă să accelereze, această extindere a schemei de granturi va permite achiziționarea de alte zeci de mii de camionete, transportând mărfuri într-un mod mai prietenos cu mediul”, a spus ministrul Transporturilor, Trudy Harrison.

Guvernul a redus deja cotele de subvenție pentru transportatorii cu vehicule electrice la sfârșitul lui 2021. Autoutilitarele de până la 2,5 tone – precum Renault Kangoo ZE sau Opel/Vauxhall Combo-e – au fost de atunci subvenționate doar cu 2.500 de lire, în loc de 3.000 de lire.

De la 1 aprilie 2022, va urma o ajustare și pentru camionetele mari și camioane electrice mici. Pentru furgonetele mai mari, gama de greutate va fi crescută de la 2,5-3,5 tone, până la 4,25 tone. Acestea includ vehicule precum Fiat e-Ducato, MAN eTGE, Mercedes eSprinter, dar și furgonete de livrare precum Peugeot e-Expert, Maxus eDeliver 3 sau LEVC VN5. Aceste vehicule sunt subvenționate cu 35% din prețul de achiziție sau cu maximum 5.000 de lire sterline.

Pentru camioanele electrice, pragul inferior de greutate crește în consecință de la 3,5 la 4,25 tone, limita superioară fiind de 12 tone. Aceste vehicule vor fi subvenționate cu 20% din prețul de achiziție sau cu maximum 16.000 de lire sterline per vehicul. În plus, pragul de revendicare a grantului pentru camioanele electrice mici de până la 16.000 de lire sterline va fi crescut de la 3,5 tone la 4,25 tone. Camioanele electrice de până la 4,25 tone vor fi subvenționate cu până la 5.000 de lire sterline.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare