Reducerea de la 1 februarie 2022 a TVA-ului la achizițiile de combustibil în Polonia, de la 23% la 8%, a stârnit interes și în străinătate. Acest lucru este demonstrat de exemplul unui antreprenor din centrul Germaniei care s-a dus în Polonia pentru achiziții mari de combustibil, notează 40ton.net

Bărbatul de 59 de ani care conducea un vehicul MAN L2000 cu platformă deschisă a plecat din vecinătatea oraşului Erfurt (provincia Turingia, Gerrmania) cu destinația Bogatynia, aflată la aproximativ 400 de kilometri distanță. Acolo, acesta a umplut opt butoaie de 200 de litri fiecare cu motorină, apoi s-a întors cu mașina în Germania.

Însă imediat ce vehiculul a trecut granița, acesta a fost oprit pentru control în Zittau. Ofițerii au verificat marfa și au sunat imediat serviciul vamal. Totodată, au fost demarate proceduri fiscale și a fost acuzat de transport ilegal de mărfuri periculoase.

Din cauza faptului că a ignorat regulile ADR, antreprenorul a primit o amendă de 1.500 de euro. În plus, acesta a fost acuzat de sustragerea de la plata unei taxe în valoare de 750 de euro. După cum subliniază Germania, în Uniunea Europeană nu este posibil să se transporte liber combustibil peste graniță. Este permisă doar călătoria cu rezervorul sau rezervoarele pline ale vehiculului, plus un recipient cu o capacitate de până la 20 de litri.

În ceea ce priveşte diferența de prețuri, din punct de vedere al polonezilor, scăderea prețurilor la combustibil nu s-a aplicat cu adevărat la camioane. Doar TVA-ul a scăzut, adică taxa care oricum este integral deductibilă la transport. Cu toate acestea, pentru vecinii germani, această reducere este foarte atractivă. Prețurile germane bat recorduri, pentru că motorina costă acolo în medie 1,64 de euro/litru, comparativ cu Polonia unde preţul motorinei a ajuns acum la 1,10 euro/litru.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare