Pe măsură ce pachetele de sprijin financiar care au salvat multe companii în timpul pandemiei de coronavirus sunt eliminate treptat, compania Atradius, specializată pe furnizarea de servicii de asigurare a creditelor comerciale, garanții și servicii de colectare a creanţelor, se așteaptă ca numărul insolvențelor globale să crească cu 33% în 2022.

Atradius consideră că nu numai eliminarea treptată a schemelor de ajutor de stat, ci şi ravagiile continue ale variantelor de coronavirus și lanțurile de aprovizionare întrerupte, ajută la creșterea riscului de faliment și de întârziere a plăților, generând provocări pentru managementul creditului.

Ca urmare, reprezentanţii Atradius se așteaptă ca numărul companiilor insolvente să crească cel puțin la nivelul de dinaintea pandemiei în 2022, după ce, în 2020, s-a înregistrat o scădere globală a falimentelor cu 14%, iar în 2021 evoluția a fost ușor descendentă. Jesper Daugaard Faurby, CEO Atradius Danemarca, e de părere că numărul companiilor insolvente din 2020 a fost nefiresc de scăzut. „A fost aproape dificil să dai faliment în timpul pandemiei. Schemele de sprijin au creat o situație artificială în care multe companii care ar fi dat faliment pe o piață normală au reușit să supraviețuiască. Prin urmare, estimăm că vor exista probleme tot mai mari cu plățile pentru vânzările companiilor, pe măsură ce schemele de sprijin de stat sunt eliminate treptat la nivel mondial.”

Prin urmare, și în Danemarca se preconizează o creștere a numărului de falimente cu 12% în 2022, față de 2019. Dacă societatea daneză s-a redeschis și o mare parte a populației a fost vaccinată, multe locuri din lume se luptă în continuare cu virusul. Ca atare, deși scenariul principal este o creștere solidă pozitivă a economiei mondiale în 2022, există incertitudini semnificative care ar putea schimba imaginea, notează transportmagasinet.dk. Pandemia a contribuit la împingerea lanțurilor globale de aprovizionare prin schimbări majore ale cererii și închideri periodice ale porturilor din China. Combinația dintre noi opriri locale și întreruperi continue în lanțurile de aprovizionare poate împiedica creșterea preconizată în 2022 și poate crește riscul de întârzieri la plată.

Prin urmare, Jesper Daugaard Faurby le recomandă companiilor să se pregătească pentru faptul că va exista un risc crescut asociat cu tranzacționarea în condiții de credit în viitorul apropiat. „Dacă nu aveți o politică de credit actualizată în avans, vă încurajez cu tărie să o actualizați. În acest moment, este important să existe un control bun al managementului creditului în companie, dacă se dorește evitarea pierderilor la vânzarea pe credit. Este important să vă raportați la riscurile pe care le asumați și dacă este justificat să le asumați, sau eventual să le acoperiți cu o asigurare de credit, astfel încât pierderea neașteptată să nu distrugă lichiditatea și câștigurile.”

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare