În Benelux, tinerii vor să fie șoferi de camion, în timp ce în Spania şi Germania se întâmplă exact opusul, potrivit ultimelor statistici publicate de Organizația internațională a transportatorilor rutieri, IRU. Cifrele arată bine însă şi în Lituania, România, Norvegia şi Franţa.

IRU a analizat șoferii cu vârsta de până la 25 de ani în țările UE individuale, verificând cât de mare este ponderea lor în industrie. Aceste statistici sunt de mare importanță, reflectând, printre altele, imaginea profesiei de șofer în anumite societăți. Pot reprezenta, de asemenea, o previzualizare a problemelor pentru viitor, cum ar fi deficitul de șoferi și nevoia de a-i aduce masiv din străinătate.

Cele două țări din Benelux – Olanda și Belgia – s-au descurcat cel mai bine în clasament, șoferii cu vârsta de până la 25 de ani reprezentând 12,5, respectiv 11,5% din ocuparea forței de muncă. Rezultatul din Lituania s-a dovedit a fi, de asemenea, foarte interesant, șoferii tineri reprezentând până la 10,9% din industrie. Rezultate mari, de o cifră, au fost înregistrate în Norvegia și România – în ambele țări, persoanele sub 25 de ani reprezintă 9,6%. Nici în Franța nu este prea rău, cu un rezultat de 8%.

Toate țările enumerate mai sus au fost peste media europeană de 7%. Pe de altă parte, Polonia s-a clasat sub medie, cu un procent al șoferilor tineri de două ori mai mic decât în Benelux (6,2%). Același lucru este valabil în Ungaria (5,9%), Italia (5,7%) și, mai rău, în Spania (4,8%) și Germania (4,6%).

La sfârșitul listei există trei țări – Portugalia, Danemarca și Regatul Unit – unde tinerii șoferi de camion nu se găsesc aproape deloc, reprezentând 3%, 2,3% și, respectiv, 2,2% la sută din industrie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare