De la începutul războiului din Ucraina, peste 600 de companii străine și-au anunțat retragerea din Rusia. Cu toate acestea, unele dintre ele au continuat să opereze aici, potrivit Yale School of Management. Mai exact, 253 au renunțat total la orice afacere cu Rusia, iar 248 au păstrat deschisă opțiunea de a reveni.

Yale School of Management a realizat o listă a companiilor care s-au retras din Rusia şi a celor care au rămas. Lista constă din cinci categorii, clasificate pe o scală de note de la A la F, pentru caracterul complet al retragerii. Această listă este permanent actualizată de Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de experți, cercetători și studenți de la Yale Chief Executive Leadership Institute, pentru a reflecta noile anunțuri din partea companiilor cât mai aproape de timp real. „Lista are rolul de a ajuta la catalizarea exodului corporativ în masă din Rusia. Când a fost publicată pentru prima dată în săptămâna din 28 februarie, doar câteva zeci de companii îşi anunţaseră plecarea. În zilele imediat următoare, sute de companii erau pe listă.”

253 de companii au ieşit din piaţă

Până în prezent, 253 de companii s-au retras total din Rusia sau au oprit orice colaborare cu aceasta. Aici regăsim companii precum American Airlines, care nu mai zboară în spațiul aerian rusesc și a suspendat parteneriatul cu Rusia, ArcelorMittal care a scos toate produsele rusești din lanțul logistic, Booking, Colliers, Cushman&Wakefield, Carlsberg, Heineken şi Daimler – care a suspendat toate afacerile rusești, DB Schenker care nu mai livrează aici, Holcim, Kuehne+Nagel, polonezii de la LPP.

248 de companii şi-au suspendat activitatea, dar ar putea reveni

Lista a contorizat 248 de companii care și-au suspendat activitatea din Rusia, dar e posibil să se întoarcă. Aici regăsim nume precum Amazon, Cie Automotives (a închis temporar fabrica de lA), CMA CGM şi Maersk care au suspendat toate livrările către Rusia, Coca-Cola, Decathlon care a suspendat operațiunile de la magazinele rusești, DHL, Ferrari, Ford a suspendat parteneriatele de aici, H&M, Hyundai (a oprit producția), Ikea, Iveco și LG Electronics care au suspendat livrările în această țară,  Mercedes-Benz, Volkswagen, Volvo, Michelin.

75 de companii și-au redus activitatea

Un total de 75 de companii și-au redus activitatea din Rusia. Între acestea menţionăm Allianz, Boehringer Ingelheim care acum furnizează doar medicamente, Caterpillar care a suspendat facilități minore de producție, dar nu și vânzările din import, GE a oprit vânzările, cu excepția echipamentului medical și a suportului pentru generarea și transmiterea curentului electric, Iveco. De asemenea, Jungheinrich a oprit exporturile către Rusia, dar a păstrat deschise biroul și fabrica de aici.

96 de companii şi-au stopat investițiile

Lista Yale cuprinde şi 96 de companii din Rusia care și-au suspendat investițiile din Rusia sau activitățile neesențiale. Printre acestea se numără americanii de la Abbott Laboratoires, AstraZeneca, Arconic, Cargill, Danone care încă produce aici, Nestle care a oprit importurile/exporturile neesențiale din Rusia, Schneider Electric, Siemens-care a oprit toate noile afaceri de aici și livrările internaționale către Rusia și Belarus. Americanii de la Subway au decis, de asemenea, să nu își mai facă publicitate aici și să suspende noile investiții, iar britanicii de la Unilever au oprit investițiile, publicitatea, dar și importurile/exporturile.

Alte 162 de companii sunt încă în Rusia

Există şi 162 de companii străine care încă activează în Rusia, între care menţionăm Alcon, polonezii de la Canpack, italienii de la Delonghi care își vând încă produsele acolo, nemții de la Hochland care au aici și fabrică, germanii de la Knauf ce au 14 locații în Rusia, austriecii de la Kronspan cu mai multe locații și filiale şi companiile franceze Auchan și Leroy Merlin, cărora li s-a alăturat şi retailerul german Metro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut