Economia mondială e puternic afectată de conflictul din Ucraina, iar falimentele sunt în creștere, în special în Europa, arată un studiu realizat de asigurătorul de credit Euler Hermes. Acesta relevă şi o creștere a volumului comerțului mondial de doar 4% anul acesta, iar prognoza de creștere a PIB-ului pentru Germania a scăzut la +1,8%. Fără contramăsuri adecvate, insolvența în Europa ar putea crește cu 23% în 2022, mult mai mult decât se aștepta inițial.

„O escaladare a conflictului şi în 2023, atrage riscul unei recesiuni pentru întreaga economie globală, pentru zona euro și, implicit, pentru Germania”, spune Ludovic Subran, economist șef la Allianz și Euler Hermes, citat de Verkehrs Rundschau.

De asemenea, din cauza sancțiunilor impuse, şi Rusia intră într-o recesiune profundă, cu -8% din PIB. În cazul unei noi escaladări, producția economică ar putea chiar să scadă cu 16%. Deși Rusia nu este importantă din punct de vedere sistemic pentru comerțul mondial în ansamblu, cele mai recente evoluții ar putea declanșa unde de șoc vizibile şi în alte zone: „Exportatorii puternic dependenți din Europa Centrală și de Est, în special, ar putea suferi pierderi grave”, spune Ludovic Subran. „În plus, lanțurile de aprovizionare din unele industrii sunt din nou supuse unei presiuni mari, în special în industria auto. Metalele şi gazele necesare, dar și cablurile, sunt rare și ar putea duce la întreruperea lanțurilor de aprovizionare.”

Din cauza conflictului, navele de containere evită în prezent Marea Neagră și acceptă rute mai puțin directe, consumatoare de timp și bani, cu impact asupra tarifelor de marfă și a timpilor de livrare, dar și asupra lanțurilor de aprovizionare din Orientul Îndepărtat, este de părere Milo Bogaerts, CEO Euler Hermes în Germania, Austria și Elveția. În plus, măsurile stricte de Covid din China duc la întreruperi ale producției și, în unele cazuri, la închiderea temporară a porturilor.

Încetinirea economiei globale crește riscul de neplată, iar insolvențele sunt, de asemenea, probabil să se înmulţească din nou semnificativ, în special în Europa. „Potențiala creștere a insolvențelor în Europa a ajuns până la 23% anul acesta, iar anul viitor, ca urmare a conflictului, la 17%, dacă nu sunt implementate contramăsuri adecvate”, spune Bogaerts. „În Germania, insolvențele sunt încă la niveluri foarte scăzute – dar încetinirea economiei este probabil să declanșeze o tendință de inversare în 2022, cu riscuri mai mari în sectoarele sensibile precum energia, transportul și piesele auto.

Companiile ar trebui să țină cont însă și de alte potențiale riscuri (geo)politice. Tensiunile din conflictul comercial dintre SUA și China ascund numeroase incertitudini. În plus, urmează alegeri în Franța și Brazilia, care ar putea aduce numeroase schimbări.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare